Trädfällning räddade huset

Att bo på landet innebär stora fördelar. Jag skulle aldrig kunna bo i en storstad. Även om jag älskar att besöka Stockholm och Göteborg – eller London och New York! – så är jag en person som mår bäst av att ha naturen runt knuten. Jag älskar pulsen, men jag gör det i små doser. 

Att bo i naturen är något som ger mig energi, som ger mig lugn och som gör mig mer komplett som människa – både i mitt yrke och rent socialt. Men, det är inte helt riskfritt. Vi utsätts kanske inte för trafik, för rån och hot om våld och andra saker som personer boende i en storstad gör. Istället så är naturen både vän och fiende. Senast illustrerad av en akut trädfällning. 

Vi bor på en gård där skogen, bokstavligt talat, är runt knuten. Det handlar om stora träd som ligger som ett skydd runt huset. Mysigt och hemtrevligt. Att kunna ta på sig löparskorna för ett litet pass eller att kunna ta på sig ett par stövlar för att plocka bär eller svamp närhelst andan faller på – det är ren livskvalitet. 

Det som emellertid skedde i helgen var att träden och skogen blev ett reellt hot. Det blåste redan när jag gick upp på mitt rum för att lägga mig. Vinden tilltog sedan under natten och jag vaknade av ett brak. Då jag tittade ut under morgonen så såg jag hur en stor gran knäckts på mitten och vars krona låg precis vid vår fasad. Ett brott två meter längre ner – ja, det hade kunnat innebära en katastrof. 

Det fick pappa att agera. Jag såg på honom att han var skärrad, även fast han försökte skämta i vanlig ordning. Han fattade vad det fallande trädet hade kunnat åsamka för skada – både på huset och på oss som lever i det. 

Företaget inom trädfällning gjorde jobbet 

Han ringde direkt ett företag inom trädfällning som kunde rycka ut akut. Tillsammans gick de sedan omkring och planerade för vilka träd som skulle fällas, vilka som var gamla och vilka som skulle kunna vara kvar. Därefter så genomfördes en trädfällning där företaget dels använde sig av maskiner som kapade trädet och där en kranbil sedan dels höll fast stammen och sedan dels lyfte den ner i en container. 

Vissa träd fälldes genom att de kapade i sektioner medan andra fälldes på det mer traditionella viset med såg och yxa. Det gick fort och det såg ytterst kontrollerat ut. Jag var faktiskt lite nervös. En trädfällning har jag aldrig riktigt funderat på tidigare, men nu började jag tänka på vind, på riktning och allt annat. Vad händer om trädet börjar rasa åt vårt hus snarare än inåt skogen? 

Företaget vi anlitat för vår trädfällning hade, milt uttryckt, koll på läget. De var effektiva och säkra och de ska även tillbaka redan nästa helg för att fräsa bort alla stubbar. Totalt fälldes tio träd på vår tomt. Nästa gång det blåser på – ja, då kommer jag att ligga tryggt och säkert i min säng. Jag behöver inte vara orolig för att en större gran ska krascha in genom väggen. Vem sa att det var ofarligt att bo mitt i spenaten?