En vän har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp

Livet går upp och det går ner. Även om jag är relativt ung så har jag börjat lära mig den läxan. Just nu är det väldigt mycket ner och detta som en följd av en riktig katastrof. Jag är inte en person som slänger mig med kraftuttryck i onödan, men just detta handlar faktiskt om en ren katastrof: en vän har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp – och jag vet inte hur jag ska agera.

Jag ska inte gå in på detaljer i denna fråga. Men, det handlar om ett sexuellt övergrepp i den större skalan – en ren våldtäkt – och min vän har både anmält detta och fått sina skador dokumenterade. Utöver detta så har även bevisning har säkrats i form av DNA och en gärningsman är utpekad. Där är således problemet löst?

Så enkelt är det inte. Min vän kommer dels att behöva hitta tillbaka till ett normalt liv igen och det kommer givetvis att vara en extremt tuff resa; en resa som jag vill vara ett stöd genom. Det som gör det hela svårt är följande: gärningsmannen är även han en bekant.

Våldtäkt – vanligast i det egna hemmet

Många tänker sig att en typisk våldtäkt sker utomhus, i skydd av mörker och av en gärningsman som man inte har en aning om vem det är. Detta förekommer givetvis också, men faktum är att den typiska våldtäkten sker i hemmet och av en person som man känner. Det är exakt den situationen som vi nu befinner oss i. Min vän känner gärningsmannen väl och de har tidigare haft någonting som man kan kalla för en relation.

Övergreppet i fråga ägde rum i helgen och på en privat fest där de båda först hamnade i samma rum och där han sedan förgrep sig på henne sexuellt. Båda var berusade och han har redan lyckats få ut sin del av historien i vårt samhälle. Givetvis är att oskyldig, givetvis var hon med på det och givetvis skulle han aldrig göra någonting så fruktansvärt. Jag blir så förbannad!

Det värsta är att folk verkar köpa detta. Min vän pekas ut som lösaktig och som svartsjuk på hans nya relation. Hon har velat sätta dit honom. Herregud. Jag har aldrig hört något liknande. Har folk inte lärt sig någonting av Metoo? Har man helt undgått att gärningsmän kan se ut som vem som helst och vara exakt vem som helst?

Jag har kontaktat en advokat

Jag själv kommer att stötta min vän i detta. Samtidigt så är jag också ledsen för allting. Jag kan inte låta bli att känna sorg även för gärningsmannen. Jag litar på min vän – utan tvekan! – men hur kunde detta hända? Hur kunde han hamna i den här situationen? Vi – alla tre – som tillhört samma gäng och som umgåtts och haft kul genom åren? Det är helt absurt, men det visar också vad vi kvinnor måste vara beredda på. I de lugnaste vatten…

Jag har kontaktat en advokat som min pappa känner och förklarat hela situationen. Hon kommer att hjälpa min min vän genom denna prövning. Jag vägrar att låta henne bli en av alla dessa kvinnor som får en massa insinuanta frågor om klädsel, hur mycket hon druckit och om hon egentligen var med på det som hände. Genom att ha en advokat som stöd kommer vare sig polis eller – i framtiden – en försvarsadvokat kunna använda den vidriga taktiken. Nu ska vi se till att min vän får upprättelse och en chans att läka och bli människa igen.