Ny lekplatsutrustning – vilken skillnad!

Jag sitter ofta i min vindsvåning och tittar ut genom fönstret i jakt på lite ny inspiration och lite nya tankar. Ni vet, som man gör. Man tittar ut lite ofokuserat och så plötsligt börjar hjulen inne i huvudet att rulla sig allt närmare en idé eller en lösning. Det är häftigt.

Det som jag sett är dock inte så inspirerande och upplyftande. Nedanför, på en innergård, ligger en förskola och den ser allt annat än mysig ut. Lekplatsen innehåller några gamla däck som nästan är igenvuxna av gräs, det finns en ranglig gungställning och det finns en liten rutschkana i plast som även den sett sina bättre dagar. Skulle jag vara barn på den förskolan så skulle jag förmodligen vara ett väldigt olyckligt sådant. Samma sak om jag vore förälder. Den utsikten har inte direkt givit mig oceaner av inspirerande tankar.

Barnen leker och har roligt

Men, kanske blir det ändring på detta. För några veckor sedan så kom det nämligen några grävmaskiner som började röja loss på innergården. Därefter så dök det upp ett företag som började lägga ut en massa mattor – sådana där i plast som är mjuka att ramla på. Som steg tre så rullade sedan en lastbil i på gården och några gubbar började placera ut ny lekplatsutrustning. Gungor, en klätterställning, gungbrädor, en rutschkana. Wow, alltså. Wow! Vilken skillnad. Jag skulle med lätthet kunna gå ner och testa några av de där sakerna själv.

Det bästa av allt är att det verkligen syns på barnen också, De leker som aldrig förr och de har verkligen roligt. Det bästa av allt är att de leker tillsammans. Personalen behöver inte rycka ut och agera lekledare: barnen sköter allt på egen hand och utvecklar därigenom sin förmåga att samarbeta. 

Barn behöver röra sig!

Jag älskar barn och jag älskar att höra skratt, rop och stoj. Idag så behöver vi vuxna göra ett större jobb med att aktivera barn. Det ser jag på min ridskola där jag arbetar ibland. Många barn har inte alls den motorik och den fysiska förmåga som man kan kräva. Lekplatsutrustning är extremt viktig i detta: det ger barnen bra fysik och det ger samtidigt fantasin en chans att utvecklas. Så, en sista uppmaning: föräldrar – gör det inte för lätt för er. Lägg bort telefonen och se till att aktivera era barn. Det har ni – och dem – igen i framtiden!