Dags att lägga om taket

Att äga en villa innebär en massa kostnader. Jag har börjat komma upp i den åldern där jag så sakteliga börjat inse vilka enorma uppoffringar mina föräldrar gjort rent ekonomiskt för att vi ska kunna leva det liv vi valt. Att bo i ett stort hus på landet kostar pengar. Saker och ting går sönder och ett regelbundet underhåll krävs. Mina föräldrar har alltid varit duktiga på att spara och därigenom kunna ta kostnader utan några större lån. Ett föredöme och ett gott exempel som jag själv kommer att ta efter och så småningom visa för mina egna barn – den dagen de nu kommer. 

Pappa har börjat gå igenom allt detta med mig. Det är ingen hemlighet att jag, vad det lider, kommer att bli den som tar över gården och startar mitt eget liv där. Att jag numera bor i en lägenhet tar inte bort det faktumet: gården är mitt riktiga hem och det är där jag vill leva. Pappa vill att jag ska vara införstådd i hur allt fungerar, vad som måste göras varje år och hur man håller reda på alla saker. Senast så handlade lektionen om förebyggande underhåll. Pappa berättade att han årligen går upp på taket för att se hur detta klarat av vintern. I år så såg han några saker som han tyckte var lite oroväckande. Bland annat hade några tegelpannor gått sönder. 

Pappa ringde en takläggare i Stockholm

Det han gjorde var att ringa en takläggare i Stockholm för att få en mer professionell åsikt om vad som bör göras. Denne takläggare besökte oss, undersökte taket och gav oss sedan en plan på framtida åtgärder. Det som visade sig var att taket börjat nå smärtgränsen och att ett byte kommer att krävas inom loppet av 1-2 år. Det var exakt detta som pappa ville att jag skulle lära mig.

Undersökningen av denna takläggare i Stockholm gav tydliga svar. Taket kommer att hålla en maximalt två år till och det innebär att vi redan nu ska börja planera – och spara – för ett takbyte. Genom detta kommer vi att slippa överraskningar och vi kommer att vara väl förberedda rent ekonomiskt. Vi hinner ta in offerter, vi hinner beställa material och vi hinner förbereda allting även i övrigt. Hade han inte ringt denne takläggare i Stockholm så hade det kunnat gå två år och sedan hade taket rasat in – eller börjat läcka en massa vatten – och så hade vi stått där med ett akut problem. Ett akut problem som säkerligen hade burit en dubbel kostnad. 

Genom att arbeta förebyggande och hålla ett regelbundet underhåll så slipper man de mest kostsamma investeringarna. Om det sedan handlar om taket, om värmepumpen eller om någonting annat spelar ingen roll. Det gäller att hålla koll på alla små detaljer i huset. Det kostar pengar att ha en villa – men det behöver inte bli så dyrt.