Vad gör en rörmokare på Kungsholmen?

Ser du en rörmokare i full fart på Kungsholmen är det troligtvis ett jobb som har med rör att göra. Allt från en liten läcka till en helt ny installation.

För att bli rörmokare krävs det att man går en utbildning. Den kan man hitta på gymnasiets nivå och på komvux. Det finns även som företagsutbildning för anställda på ett företag och man kan hitta liknande utbildning på yrkeshögskolan. Många vägar till att bli rörmokare med andra ord.

På gymnasiet går du fastighetsprogrammet med inriktning VVS. Då blir du behörig att utföra jobb som har med värme, ventilation och sanitet att göra. Men vad innebär det? Värme är ju hur du värmer upp en byggnad. Det kan till exempel vara en värmepump. En sådan kan du installera när du blivit en certifierad VVS-montör.

Rörmokare på Kungsholmen reglerar luftväxlingen så du får tillgång till frisk luft

En rörmokare på Kungsholmen reglerar inte bara det som har med uppvärmning att göra. När det gäller ventilation handlar det om hur luftväxlingen går till. Den luft som är använd behöver bytas till en som är ren, det som vi i dagligt tal kallar för frisk luft. Förbrukad luft kan vara unken och ha dåligt med syre i sig.

Till luft som är dålig räknas även den luft som innehåller bakterier. För att det ska vara en bra luftväxling behövs det ett system för hur luften tillförs och sedan sprids i rummet. Är det mögel och bakterier i luftvägarna kan du bli sjuk och det kan alla andra som vistas i lokalen också bli.

Rörmokare kan sätta fart på igenproppade rör på Kungsholmen

Det ska till en rörmokare för att få fart på de rör som det är stopp i. De har speciella verktyg och räds inte att ta tag i saker som är lite skitiga. Stopp i avlopp är inget arbete för den som är lite äckelmagad. Det kan vara lite av varje som kommer flytande innan man fått bukt med problemet.

Det är inte så sällan det blir stopp i ett avlopp. Många människor spolar ner saker som absolut inte ska finnas i ett avlopp. Om det var lite mer allmän utbildning på vad som får och inte får spolas ner kanske vi inte skulle se så många stopp i avloppet.