Hundfoder – våga vägra matskål

Det är viktigt att ge sin hund näringsrikt hundfoder, men lika viktigt kan det vara hur hunden får mat. Här får du tips på berikning i samband med utfodring.

När man talar om hundfoder måste man inkludera mer i diskussionen än enbart själva fodrets innehåll. Missförstå nu inte, det är klart att det är viktigt att maten är god och näringsrik. Fodret ska vara anpassat för hunden och resultera i en god hälsa och energinivå. Däremot kan man fördjupa diskussionen om hundfoder betydligt mer. Som till exempel till en diskussion kring hur man faktiskt ger sin hund mat. De flesta tar kanske för givet att man häller upp maten i en skål på golvet. Det är inget fel i det, men du kan faktiskt utfodra din hund på andra sätt också. Sådana sätt som gör att hunden får en stunds stimulerande aktivering och får utlopp för medfödda beteende som att gräva, söka, bita, slita och riva. Detta kallas även för berikning.

Hundfoder i en leksak

Ett bra sätt att få utlopp för berikning i samband med utfodring är att lägga hundfodret i en leksak. Det ska inte vara en leksak som hunden kan sätta i halsen. En kong eller en stor gummiboll med utrymme för godsaker är att rekommendera. Ett annat enkelt sätt att aktivera sin hund är att sprida ut maten på gräsmattan eller lägga det i en kartong. På olika sätt får hunden då jobba med sitt foder. Du ger din hund en stunds enkel mental övning genom att våga vägra matskål.

Det här inlägget var postat i Djur.