Advokat med koll på Svea rikes Lag

Att läsa in sig på lagboken gör man inte på en kafferast. Hamnar man i juridiska problem är det bättre att kontakta en advokat med koll på lag och rätt.

Sveriges lagbok utkom första gången 1861. Den bestod av 623 sidor och liknas idag vid en pocketbok nästan. På den tiden var det exempelvis brottsligt att begå självmord. Då fick man som straff inte bli begravd på kyrkogården. Istället blev man begravd avsides utanför kyrkans murar.

En annan lag som hade kunnat vara intressant i dagens samhällsklimat handlade om barnen. Barn fick inte förolämpa sina föräldrar på den tiden. Det gav ett straff på 20 dagars fängelse med vatten och bröd. Idag skulle ett motsvarande straff vara 20 dagar utan mobiltelefon och tv-spel. Dagens barn skulle nog i deras ögon lida lika mycket som dåtidens.

Advokat med stenkoll på lagbokens tusentals sidor

2014 års utgåva av lagboken har ett betydligt större omfång. 2014 års lagbok innefattar hela 4661 sidor juridisk text och väger cirka 3 kilo. Faktum är att lagboken är privatutgiven via ett av Sveriges kända bokförlag. För att vara ansvarig utgivare krävs det att man är ett pensionerat justitieråd och har varit ordförande i Högsta domstolen.

För att ha koll på Sveriges lagar och förordningar krävs det en gedigen utbildning inom det juridiska väsendet. En advokat har en lång utbildning bakom sig och stor arbetserfarenhet inom gebitet. Det gör att man kan känna sig lugn och trygg när man behöver anlita en advokat för juridiska spörsmål.

Det här inlägget var postat i Juridik.